Lekker én gezond
Kruiden en specerijen: over hun invloed op je gezondheid en hoe je ze gebruikt
Hieronder wordt een aantal kruiden uitgelicht.
Basilicum (Ocimum basilicum): goed voor de spijsvertering, door gerechten en als thee
Bieslook (Allium schoenoprasum): bevordert de spijsvertering en is bloeddrukverlagend, in salades en sausjes
Brandnetel (Urtica dioica): vochtafdrijvend, bloedzuiverend, ontstekingsremmend, bevordert de spijsvertering en de weerstand, in soep, thee, hartige taart en als groente
Citroenmelisse (Melissa officinalis): kalmerend, ontspannend, werkt goed bij stress, slapeloosheid, maagklachten en hoofdpijn, in salades, bij vis en in soep, en als thee
Dille (Anethum graveolens): urinezuiverend, bevordert spijsvertering en helpt bij gasvorming, bij vis, groente, saus en salade
Dragon (Artemisia dracunculus): bevordert de spijsvertering en drijft urine af, doodt darmwormen, intense smaak, lekker in sauzen, salades, soepen, gevogelte en visgerechten
Geelwortel (Curcuma longa): ontstekingswerend, antibacterieel, antischimmel en tegen infecties; het is bloedreinigend, lekker als smaakmaker in veel gerechten of als thee
Gember (Zingiber officinale): helpt bij spijsverteringsproblemen, misselijkheid, overgeven, verkoudheid, griep en hoesten als gemberthee, in havermoutpap, in soepen en Aziatische gerechten
Guldenroede (Solidago virgaurea): goed voor blaas en nieren, is vochtafdrijvend, als thee
Kamille (Matricariar ecutita): ontstekingsremmend en bacteriedodend, kalmeert maag en darmen, als stoombad bij verkoudheid en als thee
Munt (Mentha x piperita): krampwerend en kalmerend, in salades, sauzen, soepen, bij lamsvlees en als thee
Oregano (Origanum vulgare): stimuleert de galfunctie, verbetert de spijsvertering, in pastagerechten, soepen en vleesgerechten
Paardenbloemblad (Taraxacum officinale): ontgiftend, reinigend, te gebruiken bij reuma, huidaandoeningen en galproblemen, vers blad is lekker in salades, aardappel- en eiergerechten, als groente en als thee
Peterselie (Petroselinum): bloedreinigend, urinezuiverend, rijk aan vitamine C, lekker in sauzen, soepen en heel veel andere gerechten
Rozemarijn (Rosmarinus officinalis): bevordert de spijsvertering en doorbloeding, lekker bij vlees, gevogelte, vis en aardappels uit de oven
Salie (Salvia officinalis): stimuleert de galfunctie, is antibiotisch, desinfecterend, en bevordert wondgenezing; thee van salie helpt bij keelpijn, lekker in soepen en bij vlees- en visgerechten
Tijm (Thymus vulgaris): bevordert de spijsvertering, is kalmerend, krampwerend en antiseptisch; werkt als thee goed bij ontstekingen in de mond en keel en bij bronchitis, lekker in allerlei gerechten
Venkel (Foeniculum vulgare): werkt goed bij maag- en darmkrampen, winderigheid, opgeblazen gevoel, buikpijn en onvoldoende borstvoeding lekker als thee (gemaakt van de zaden) of verwerkt in visgerechten, salades en sauzen
